În fiecare an, pe 1 Decembrie, se sărbătorește Ziua Națională a României. În urmă cu 104 ani, la 1918, a avut loc Marea Adunare, la Alba Iulia. Atunci s-a votat unirea Transilvaniei cu România. De la 1 august 1990, parlamentarii au decis să proclame ziua de 1 Decembrie ca Zi Națională a României.
Potrivit actului semnal imediat după Revoluție, pe lângă faptul că ziua de 1 Decembrie a fost proclamată Zi Națională, s-a decis ca angajații să aibă zi liberă de la stat. Așadar, fiind zi liberă legală, românii pot participa, an de an, la diferite parade militare care se organizează cu ocazia acestei zi importante pentru țară. Cele mai cunoscute evenimente sunt organizate la Arcul de Triumf din Capitală și în Alba Iulia.
1 Decembrie, Ziua Națională a României
Ziua de 1 decembrie 1918 este cea mai importantă din istoria țării noastre. În dimineața acelei zile, peste 1.228 de delegați, alături de 100.000 de susținători, s-au îmbrăcat în haine tradiționale și și-au pus în piept tricolorul. Ulterior, oamenii s-au îndreptat către Sala Unirii, pentru a decide unirea Transilvaniei cu României.
Președintele Adunării Naționale era Gheorghe Pop de Băsești. El a luat primul cuvântul și a vorbit despre lupta națională a românilor.
„Vrem să zdrobim lanţurile robiei noastre sufleteşti prin realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul: Unirea tuturor celor de o limbă şi de o lege, într-un singur şi nedespărţit stat românesc”, a spus acesta.
Ulterior, au luat cuvântul mai mulți oameni importanți ai României. Marile puteri au acceptat decizia Adunării Naționale de la Alba Iulia după Conferința de Pace de la Paris care a avut loc în anii 1919-1920. Pentru a accepta acest lucru, a fost nevoie de acțiuni diplomatice la care au participat importanți politicieni ai României. Inclusiv Regina Maria a mers personal în Franța pentru a pune „o vorbă bună”.
Ce semnifică culorile de pe steagul țării
Pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand I a fost încoronat Rege al tuturor românilor, alături de Regina Maria. Pentru părinții care nu știu ce să le spună copiilor despre ce este cu adevărat această zi, le pot spune simplu: pe 1 Decembrie toate țările românești s-au unit într-una singură, denumită: România.
De asemenea, este important ca atât copii, cât și cei mari, să știe ce înseamnă culorile de pe steagul României. Astfel, albastru înseamnă libertate, galben înseamnă dreptate și roșu frăția.