Forțele de securitate au reținut miercuri peste 1.300 de persoane în Rusia.

Putin a ordonat primul proiect militar al Rusiei după cel de-al doilea război mondial. Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că, potrivit informațiilor colectate din 38 de orașe rusești. Peste 1.311 de persoane au fost reținute până seara târziu.

Se spune că aceste cifre includ cel puțin 502 în Moscova. Și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș al Rusiei. Mitingurile neautorizate sunt ilegale în temeiul legilor anti-protest ale Rusiei.

Reacția cetățenilor

Captură video


„Prefer să plec decât să lupt.” rușii reacționează la proiectul lui Putin.

Oficialul ministerului rus de interne, Irina Volk, într-o declarație citată de agențiile de presă ruse. A declarat că ofițerii au întrerupt încercările de a organiza ceea ce a numit mici proteste.

„Într-un număr de regiuni, au existat încercări de a organiza acțiuni neautorizate care au reunit un număr extrem de mic de participanți. Au fost toate oprite.

Iar acele persoane care au încălcat legile au fost reținute și duse la secțiile de poliție pentru investigare și stabilire a răspunderii lor.”, a declarat Volk.

Zborurile de dus din Rusia au crescut vertiginos și s-au epuizat rapid miercuri. După ce Putin a ordonat chemarea imediată a 300.000 de rezerviști. Mișcarea de opoziție Vesna a făcut apel la proteste, spunând: „Mii de bărbați ruși, tații, frații și soții noștri, vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”

15 ani de închisoare

Procuratura din Moscova a avertizat că organizarea sau participarea la proteste ar putea duce la până la 15 ani de închisoare. Autoritățile au emis avertismente similare înainte de alte proteste. Cele de miercuri au fost primele proteste anti-război la nivel național de la începutul luptei la sfârșitul lunii februarie.

Jurnaliştii AFP din centrul Moscovei au declarat că cel puţin 50 de persoane au fost reţinute de poliţişti. Aceștia purtau echipament anti-revoltă pe o stradă comercială principală.

La Sankt Petersburg, reporterii AFP au văzut poliția înconjurând un grup mic de protestatari și reținându-i unul câte unul, băgându-i într-un autobuz.

Protestatarii scandau „Fără mobilizare!”

„Toată lumea este speriată. Sunt pentru pace și nu vreau să fiu nevoit să trag. Dar să ieși acum este foarte periculos. Altfel ar fi mult mai mulți oameni”, a spus protestatarul Vasily Fedorov. Un student care poartă un simbol pacifist pe piept.