Cu prima ninsoare surprinz─âtoare de ast─âzi ├«n Bucure╚Öti, este momentul perfect s─â discut─âm despre importan╚Ťa vital─â a anvelopelor de iarn─â pentru siguran╚Ťa ╚Öi conformitatea pe drumurile noastre.

­čîĘ´ŞĆ C├ónd Devin Anvelopele de Iarn─â o Necessitate? Cauciucurile de iarn─â sunt obligatorii at├ót timp c├ót carosabilul este acoperit cu z─âpad─â, ghea╚Ť─â, sau polei, conform OG 5/2011, publicat─â ├«n Monitorul Oficial ╚Öi aprobat─â prin Legea 161/2011. Nu exist─â o dat─â limit─â pentru montarea anvelopelor de iarn─â, conform declara╚Ťiilor Registrului Auto Rom├ón.

ÔĆ│ Schimb─âri ├«n Legisla╚Ťie: Ce Trebuie S─â ╚śti╚Ťi P├ón─â ├«n 2022, „Legea cauciucurilor de iarn─â” impunea utilizarea anvelopelor de iarn─â ├«n perioada noiembrie – martie. ├Äns─â, legisla╚Ťia a fost actualizat─â, elimin├ónd obligativitatea acestui interval de timp.

ÔŁä´ŞĆ Condi╚Ťii Specifice pentru Anvelopele de Iarn─â Anvelopele specifice sunt necesare dac─â ma╚Öina circul─â pe un drum public acoperit cu ghea╚Ť─â, polei sau z─âpad─â, indiferent de anotimp

­čöŹ Identificarea Anvelopelor Potrivite RAR subliniaz─â c─â toate anvelopele marcate cu literele M ╚Öi S (├«nsemn├ónd noroi ╚Öi z─âpad─â ÔÇô engl. mud and snow), precum M+S, M.S. sau M&S, ├«ndeplinesc cerin╚Ťele de utilizare ├«n condi╚Ťiile specifice de iarn─â, conform legisla╚Ťiei na╚Ťionale rutiere.

­čîí´ŞĆ De Ce Conteaz─â Temperatura ├«n Alegerea Anvelopelor ├Än general, anvelopele de iarn─â se monteaz─â c├ónd temperaturile scad sub 6 sau 7 grade Celsius. Acestea con╚Ťin mai mult cauciuc natural ╚Öi dioxid de siliciu, men╚Ťin├óndu-se flexibile ╚Öi asigur├ónd aderen╚Ť─â la frig. ├Än contrast, anvelopele de var─â se ├«nt─âresc ├«n condi╚Ťii de frig, pierz├ónd aderen╚Ťa.

­čöä Anvelope All-Seasons: O Solu╚Ťie de Compromis Cauciucurile all-seasons, acceptate de legisla╚Ťia din Rom├ónia, sunt un compromis ├«ntre anvelopele de var─â ╚Öi cele de iarn─â, fiind adecvate pentru zone cu ierni bl├ónde ╚Öi veri nu prea calde.

ÔĆ│ Durata de Via╚Ť─â a Anvelopelor O anvelop─â poate „expira” dup─â opt p├ón─â la zece ani, ├«n func╚Ťie de modul de depozitare ╚Öi utilizare. Materialele ├«╚Öi pierd propriet─â╚Ťile ╚Öi anvelopa devine casant─â.

­čÜŚ Reguli pentru Diferite Tipuri de Vehicule Pentru autoturismele personale, anvelopele de iarn─â sunt obligatorii pentru toate ro╚Ťile. ├Än cazul vehiculelor comerciale ╚Öi de transport persoane, legea specific─â ro╚Ťile pentru care sunt necesare anvelopele de iarn─â.

ÔŤô´ŞĆ Echipamente Suplimentare pentru Condi╚Ťii Extreme Pentru vehiculele de marf─â peste 3,5 tone ╚Öi cele de transport persoane cu peste 9 locuri, este obligatorie montarea pe ro╚Ťi a lan╚Ťurilor sau altor echipamente antiderapante certificate.

­čĺ░ Costuri ╚Öi Amenzi ├Än 2023, schimbul de anvelope cost─â ├«ntre 120 ╚Öi 500 lei. ╚śoferii care nu monteaz─â anvelopele de iarn─â risc─â amenzi ├«ntre 1.305 ╚Öi 2.900 de lei ╚Öi re╚Ťinerea certificatului de ├«nmatriculare.

­čÜĘ Indica╚Ťii de Siguran╚Ť─â Este esen╚Ťial ca ╚Öoferii s─â verifice indicatorii de uzur─â pe anvelope. ├Än Rom├ónia, limita de uzur─â este de 1,6 milimetri pentru anvelopele de var─â ╚Öi 4 milimetri pentru cele de iarn─â.